Triggande?

Är medlem i en Facebookgrupp som heter Lonesome Runners. Det är mycket oklart hur jag hamnade där för jag har inte begärt att få gå med och jag vet knappt för det för sorts grupp. Men eftersom den heter som den gör och folk skriver inlägg om löpning så kan jag väl anta att det helt enkelt är ett löparforum och för det mesta ett trevligt sådant. Ni som känner mig vet att jag emellanåt engagerar mig väldigt starkt i vissa frågor och det var vad som hände idag. En bild lades upp med chokladbitar som motiv, bredvid varje chokladbit stod hur många kilometer löpning den motsvarade. Förutom att det ju i sak inte stämmer därför att det skiljer sig åt hur mycket energi människor förbrukar, så tyckte jag att det var en onödig bild.

Det skrev jag dock inte, däremot efterfrågade jag syftet med bilden eftersom jag anser att den är onödigt triggande. Jag har svårt för budskap som säger att ”äter du den här måste du göra det här för att bli av med den” alternativt ”du ska springa så här långt för att förtjäna det här”. Det finns så otroligt många människor med ett onaturligt eller sjukt förhållande till mat och överallt används uttryck som att ”unna sig”, ”förtjäna” och annat som bara spär på känslan av att vi borde skämmas för vissa saker vi äter.

Jag fick såklart mothugg. Någon menade på att jag inte kan ömma för alla enskilda individer och att folk har ett val, en annan undrade varför jag irriterade mig. Det gjorde jag inte, irriterade mig alltså, jag undrade över syftet med bilden och påminde om eftertanke. Då kom det spydiga inlägg och någon menade på att då var det triggande med bilder på skor också eftersom hon bara hade råd med två par om året…

Vad är det för fel på folk? Ursäkta mig, men det är väl en j…a skillnad på att känna sig avundsjuk och på att vara drabbad av en sjukdom som kan leda till döden! Självklart kan man inte skydda alla mot allt men en enkel påminnelse om att det finns svårigheter man kanske inte tänker på. Den som aldrig upplevt ångest i samband med mat har kanske svårt att relatera till problemet, men då tänker jag att man kanske kan tänka till lite extra om man får lite information. Det är så tråkigt när folk bara vänder taggarna utåt och börjar raljera. Alltså, jag tycker också ibland att det är jobbigt att läsa om hur folk åker på resor eller köper saker jag inte har råd med – men det är inte samma sak!

Jag tycker att folk i allmänhet är ganska tanklösa när det gäller mat och vikt och vad man basunerar ut. Det diskuteras BMI på elitidrottare, ges råd om hur mycket fortare man skulle springa om man gick ner x antal kilo i vikt, läggs ut före- och efterbilder där den som gått ner mycket i vikt applåderas rejält och får höra att de är snygga och fina och folk som undrar hur de ska få till återhämtning får svaret att vilodagar bara är till för eliten. Om bara några stycken av de som skriver i dessa forum hade lite mer kunskap om ätstörningar eller tänkte till en vända till innan de formulerar sina inlägg eller svar så kanske vi skulle kunna rädda någon individ från att hamna i ett helvete. För det ska ni veta att det är, ni som raljerar!

Kommentera

Copyright © 2014 Marie Sandberg. Alla rättigheter är reserverade