Skidsäsongen 2012-2013 – en sammanfattning

Var börjar man? Med det som är lättast att sammanfatta kanske – antal kilometer. Där är summan 50 mil rullskidor och 70 mil på snö, det är jag nöjd med. Jag har provat lite nya saker den här säsongen, bland annat så har jag skaffat skateutrustning och så har jag åkt en sprint. Två DM-medaljer, lite kläder och ganska mycket husgeråd har jag fått med mig hem från tävlingarna men framförallt har jag fått många härliga, jobbiga och oväntade upplevelser med mig. Pannlampor som slocknar tvärt utan minsta förvarning, draghundar som vilt rusar förbi i klunga, folk (läs karlar) som står och kissar på alla möjliga och opassande ställen, iskalla duschar, vinglande testkörning av skaren utanför tävlingsspåren, stumma armar och ben, rädsla, glädje, trötthet, stolthet, iskalla fingrar, isigt ansikte, svett, nyponsoppa, långa bilfärder, sol, blåst, lera, fantastiska människor, otrevliga människor, brännsår av vallajärnet, gasmasker, tårar, pirr i magen och massor av skratt!
 
 
Vintern började rätt tidigt vilket gjorde att det gick att skrapa ihop lite åkning här hemma redan i början av december, sedan bar det av på några dagars träningsläger till Funäsdalen. Kort därefter började tävlingarna:
 
 
29/12-12: Kretsmästerskap på 5 km i Forssjö, jag tjatade till mig att få sträckan omgjord till 10 km istället och det fick jag. Jag avverkade den kuperade banan på drygt 41 minuter vilket jag var rätt nöjd med. En guldmedalj och en kasse med diverse grejor fick jag med mig hem.
 
Två veckor senare var det sprint-DM i Forssa, premiärtävling för mig både på skate och sprint. Det var sjukt jobbigt men väldigt roligt och jag åkte därifrån med ett DM-brons.
 
19/1-13 var det dags för Intersportloppet i Mora, en 44 km långtävling som är identisk med Halvvasan förutom den sista kilometern. Det kändes riktigt bra och jag gick i mål som 13:e dam på tiden 2,49 – nästan en halvtimme snabbare än förra året då jag gjorde min första tävling.
 
Helgen därpå var det kretsstafett i Forssa, tremannalag med de två första sträckorna klassiskt och den sista fristil. Jag körde första sträckan för vårt lag, 5 km på 17,59, vårt lag vann sedan tävlingen.
 
2/3-13 gick Wadköpingsloppet av stapeln i Ånnaboda utanför Örebro. Strålande sol, isig bana. Jag åkte dåligt nedför men var jättestark uppför. Hamnade på 7:e plats och fick fina priser från Rönnish. Loppet mätte 41 km och jag hade tiden 2,34.
 
9/2-13 åkte jag mitt första damlopp och det var ju rätt skönt att slippa alla brutala karlar i starten. Dåliga förhållanden med igenblåsta och igensnöade spår gav en ganska dålig tid, men jag var nöjd med en 11:e-plats. Tiden blev 2,04 på 30 km.
 
Sista loppet innan Öppet Spår var Tintomaraloppet i Ålberga, ett lopp som också var Sörmlands DM på långdistans. 42 km avverkades i bedrövliga spår, isigt, knöligt och allmänt kämpigt, men jag blev totalt 3:a vilket också räckte till ett DM-silver. Tiden blev högst medelmåttiga 2,58.
 
Och så i måndags avslutade jag alltså säsongen med att åka 90 km Öppet Spår mellan Sälen och Mora på 5,49 – det är jag nöjd med och stolt över.
 

 
 
Mål för säsongen 2013-2014:
 
– Öka antal träningsmil på rullskidor med ca 30 %, vilket ger ca 65 mil.
– Öka träningsdosen på snö med ca 15-20 %, vilket ger mellan 80 och 85 mil ungefär.
– Öka bålstabiliteten.
– Förbättra min teknik när det gäller stakning, nedförskörning, vänsterkurvor högerkurvor och spårbyten.
– Stå i startled 4, helst 3 på Vasaloppet 2014.
 
 
 


Kommentera

Copyright © 2014 Marie Sandberg. Alla rättigheter är reserverade