Racerapport – Västerås Triathlon med Axa Svenska Cupen

Om gårdagen bjöd på underbart sommarväder så bjöd söndagen i Västerås på regn, kalla vindar och låga temperaturer. Inte i vattnet dock, tyvärr var vattentemperaturen 0,8 grader högre än de tillåtna 20 för att även tävlingsklassen skulle få ha våtdräkt (alla andra klasser har 22 grader som gräns). Regnet hann dock avta så pass långt innan min start att det hade torkat upp på vägen – det hjälpte väl de isande vindarna till med…
 Här kommenderas min klass ut i vattnet för att ta plats vid startlinjen. Jag är längst till höger i bild och ser väl inte sådär himla entusiastisk ut.
Första delen av simningen avklarad, 500 meter i Mälaren. Därefter fick vi springa ca 200 meter för att sedan hoppa i och simma de resterande 1000 metrarna i en småbåtshamn samt i en å som luktade mycket illa. Min simning tog ca 30 minuter, inklusive löpningen, ingen jättesnabb tid men det går långsammare utan våtdräkt, det var lite motströms och så frös jag så jag hackade tänder trots att jag tog i så mycket jag kunde. Jag hade två tjejer efter mig på simningen och var inte superlångt efter de andra, mitt mål med den här tävlingen var till viss del att se lite hur jag står mig mot eliten i de olika grenarna.
 Min första växling gick väldigt långsamt, mest för att jag skakade så mycket av köld. Precis när den här bilden knäpps tror jag att jag skallrade fram ”Fy fan vad jag fryser!”.
Cyklingen gick på en 5 km-bana, 8 varv – rätt tråkigt faktiskt. Jag fick aldrig riktigt upp värmen heller så det var lite kämpigt i blåsten. Några hundra meter varje varv gick på gatsten så det känns som att min hjärna och rejält omskakad nu… Dessutom skakade det så mycket att all min extra energi, som var nerpackad i en liten väska på ramen, for ur – jag fick klara mig med vätska. Det var (tyvärr) gott om trafik på banan trots att funktionärerna gjorde sitt bästa. En gång fick jag stanna och kliva av cykeln för att jag hamnade i en polisutryckning, en gång höll jag på att krocka med en bil som inte fattade funktionärernas instruktioner och så höll jag på att skrämma ihjäl en stackars småbarnsfamilj när jag vrålade åt dem när de klev ut mitt i gatan – trevligt…
Jag hade bara en tjej efter mig på cyklingen, men jag hade inte räknat med annat heller – cyklingen är ju mitt svagaste moment och dessutom den gren där jag är mest nybörjare. Tjejen som var efter mig var dock mycket snabbare på att växla så hon kom iväg före mig på löpningen, men det blev jag inte så orolig över eftersom jag planerade att springa fortare än henne ;-).
Här ser jag visserligen ganska spänstig ut, men det är tydligt att jag blir en hällöpare så fort jag börjar bli trött. (Eller så är jag alltid det, det är bara som jag inbillar mig att jag trippar fram och landar lätt på foten annars…)
 Jag gick i mål som 8:e dam av 9 och eftersom målet var att inte komma sist och inte komma pinsamt långt efter de andra så får jag väl vara nöjd. Jag hade också 3:e bästa löptid av oss 9 och det är jag nöjd med. Det är cyklingen och växlingarna jag får jobba på, men det var inte heller så roligt att tävla idag när det var så kallt. Jag har nog dessutom kommit fram till att medel- och långdistans passar mig bättre än de lite kortare sträckorna. Idag var det olympisk vilket innebär 1500 meter simning, 40 km cykel och 10 km löpning.
Förfriskningarna efter målgång: frukt! Passar mig perfekt, jag har ofta svårt att få i mig energi efter målgång, men lite läskande frukt går alltid ner.
Imorgon, eller kanske någon annan dag, ska jag reda ut det här med triathlondistanserna och begreppet ”riktig triathlon” åt er eftersom det är många som frågar.
Nu är det god natt!

Kommentera

Copyright © 2014 Marie Sandberg. Alla rättigheter är reserverade