Om socker och annat

Alltså. Colting. Han har min respekt som idrottsman, men som bloggare och Instagrammare – nja… Nu senast hamnade tv-program i fokus, närmare bestämt ”Hela Sverige bakar” och ”Årets sockerbagare 2014”, det senaste ett program i barnkanalen där barn bakar. Jag tänker inte ge karl’n extra publicitet så jag upprepar inte allt utan väljer att skriva vad jag tycker istället. Jag tror inte att hela svenska folket blir överviktiga och sjuka av att folk bakar i tv! Jag tror faktiskt inte ens att svenska folket blir överviktiga och sjuka av hembakat fikabröd. Jag bygger inte det här på vetenskapliga studier så jag kan således inte hänvisa till källor om det skulle efterfrågas, men det brukar å andra sidan inte tidigare nämnda bloggare göra heller.

När jag växte upp var det liksom nyttigt med nyponsoppa och det var inte ovanligt med saft och bullar till mellanmål om man lekte hemma hos en kompis. När vi blev äldre bakade vi ibland chokladbollar och åt upp en vardagseftermiddag. Men vi delade två på en flaska 33 cl läsk på fredagen och köpte godis för 50 öre/bit i kiosken. Vi lekte ute och cyklade mycket, men även min generation hängde inne ibland. Jag tror inte att det är min generation (80-talister) som är den dominerande gruppen bland överviktiga. Däremot de som är kanske 10-15 år yngre, där känns det som att det har hänt en hel del. Exakt vad vet jag inte. Det kan ha varit 2-litersflaskor läsk och enorma påsar lösgodis som hänt, jag vet inte. Men jag tror fortfarande inte att det största problemet är hembakat. Och hur vet tidigare nämnda person att alla som tittar på mat- och bakningsprogram på tv ställer sig och upprepar det de sett och sedan vräker i sig allt de bakat eller lagat? De kanske har tränat två timmar och bara kopplar av i soffan med två kokta ägg och tittar lite på tv? Dessutom – även om det kommer som en chock för någon – så kan man baka utan att äta av det. För övrigt ett ganska utbrett problem hos anorexipatienter…

Colting menar också att det är synd om alla barn som befinner sig på en hamburgerrestaurang (där även han själv befinner sig för självklart är det ok för honom att äta vad som helst om han får för sig att han behöver extra mycket energi) och att han vill gå fram till föräldrarna och förklara för dem att de skadar sina barn. Hur vet han att det inte är första gången de äter där på ett år till exempel?

Jag tycker att det är så tråkigt att en så duktig och respekterad idrottsman ägnar så mycket tid åt att i princip idiotförklara alla som inte lever som han tycker. Om någon frågar något eller ger mothugg på bloggen eller Instagram så får den kommentaren nästan utan undantag ett spydigt svar eller blir ignorerad, jag känner att om man vill få fram ett budskap så borde man nå så mycket längre på att bemöta kritik och frågor på ett sakligt vis.

Någon kanske vid det här laget undrar varför jag läser? Jag vet inte… Det ger mig ju onekligen inte så mycket mer än en pyrande känsla av irritation.

2 kommentarer

  • Hoffen, 16 oktober, 2014

    Jag delar din åsikt marie! Det har blivit väldigt mycket fokus på detta med socker osv. Det är faktiskt vi själva som får ta ansvar om vad vi stoppar i munnen. colting är jag ingen fan av… Då jag lyssnade på ett föredrag med honom. My way or no way.. Min filosofi är fortfarande den vanliga hederliga tallriks modellen med lite guld kant på helgerna

  • Kim, 17 oktober, 2014

    Om jag förstått saken rätt så tror jag att Colting främst var trött på alla matlagningsprogram som fokuserade så mycket på socker så som dessertmästarna, hela Sverige bakar osv. Det är jag tror att han saknade var främst ett nyttigare alternativ då han föreslog programidén hela Sverige gör en sallad. Jag tänker inte försvara varken ena eller andra sidan i detta, men som jag uppfattade det så ville han hellre se att människor får inspiration av ett nyttigare alternativ. Jag tror inte att program som hela Sverige bakar ska betraktas som ett problem som leder till övervikt, men däremot är för mycket socker helt klart ett reellt problem. Jag håller därmed helt med honom i påståendet att det är mer skuldbelagt idag att köra fredagsfys än fredagsmys, och det är verkligen en sorglig utveckling.

Kommentera

Copyright © 2014 Marie Sandberg. Alla rättigheter är reserverade