Om energi

Det här inlägget började jag på igår kväll/natt.

Ibland sitter jag uppe och bara njuter av tystnaden när resten av familjen sover, även fast jag egentligen är jättetrött och borde sova. Det blir ganska sent för med barn mellan 2 och 12 år är det spridning på läggtiderna. Sällan utnyttjar jag den där tiden till något vettigt utan oftast slösurfar jag eller hamnar framför någon, rätt värdelös, 90-talsfilm på tv4 eller liknande. Ikväll tänkte jag på energi. Energi kan man ju få på många sätt, men nu var det faktiskt inte energigivande vänner och naturupplevelser jag tänkte på utan snarare bränsle. Tävlingsbränsle närmare bestämt.

Tänk vilken resa jag har gjort på den fronten sedan 2013 då jag gjorde min första medeldistans. Då var det choklad, saft med salt och liknande som åkte med mig på cykeln och jag stoppade i mig när jag tyckte att jag behövde det, men det mesta var nog kvar i flaskor och väskor efter loppet. Under mina första två Ironman hade jag bekymret att jag tröttnat på cyklingen efter ungefär 40 km – då är det 140 km kvar… Dessutom ville jag helst av allt lägga mig i diket och sova.

Jag experimenterade med olika sportdrycker, bars och gels, men fortfarande fick jag i mig för lite och jag kunde inte förmå mig till dricka tillräckligt. Flera gånger gjorde jag försök att få i mig 50-60 gram kolhydrater/timme på cykeln, eftersom jag läst att man skulle få i sig ungefär 1 gram kolhydrater/kg kroppsvikt och timme – men trots att jag försökte äta och dricka på schema så räckte inte energin.

Tills förra året. Plötsligt hittade jag en sportdryck som var lättdrucken, som jag tyckte om och som jag med lätthet sörplade i mig rekommenderad mängd av – till och med lite mer av ibland. Och jag körde mitt första race utan energidipp, Örebro Triathlon medeldistans. Cyklingen blev ju rolig! Vilket lyft! Det var Maurten jag hade fått prova och nu är jag fast! (Och nej, jag är tyvärr inte sponsrad).

Nu på tävlingar får jag i mig drygt 80 gram kolhydrater i timmen på cykeln, nämligen 500 ml Maurten 320 som innehåller just 80 gram kolhydrater. Om jag känner att jag behöver ”väckas” upp lite så tuggar jag några PowerBar PowerGel shots, men annars är det Maurten och så kompletterar jag med vatten där jag tycker att jag klarar av att låta kroppen och törsten styra efter temperatur. I sportdrycken blandar jag ner salt och koffein, många andra sportdrycker innehåller redan det så då behövs det inte.

På löpningen blir det 50 gram kolhydrater i timmen, en Maurten gel varje halvtimme (innehåller 25 gram kolhydrater). Jag dricker vatten och om jag vill ha något litet mellan halvtimmarna så blir det några klunkar cola.

Det är sådan milsvid skillnad sedan jag fick ordning på energiintaget, så jag rekommenderar verkligen alla att se över det för att få ut mest av upplevelse och prestation. Man får prova sig fram till vad man gillar, vad magen klarar, vad som funkar bäst. Bara dricka? Äta och tugga? Lite var 10:e minut eller fylla på lite mer varje halvtimme? Prova olika märken och glöm inte att träna även på energiintag mellan lopp så att du vet vad som funkar. Det går också att träna upp kroppen på att tillgodogöra sig mer kolhydrater och det är individuellt vad som är en optimal mängd. Jag behöver få i mig mängden jag beskrev ovan för att orka, och det är egentligen ganska mycket i förhållande till min kroppsstorlek. Är det kallt så jag fryser behövs ännu mer.

Jag roade mig också med att räkna på hur mycket energi jag totalt fick i mig under loppet i söndags, en mängd som är i det närmaste identisk varje medeldistans.

Så i bästa fall fick jag i mig omkring 1600 kcal vilket jag tyckte lät toppen och nästan som att jag hade täckt upp hela energibehovet. Tills jag såg att Garmin tyckte att jag förbrukat över 4500 kcal… Men det går absolut inte att täcka upp energibehovet under ett lopp och det är nog aldrig målet heller, så jag är supernöjd!

Det jag vill säga är att jag starkt rekommenderar att se över energibehov och intag och hitta något fungerande. Cyklingen både i Kalmar och Kona förra året kändes jättebra och rolig, och även om det såklart till viss del beror på att jag faktiskt är bättre på att cykla så gör en jämn energinivå så enormt stor skillnad! Det gör också stor skillnad på återhämtningen, jag har lite lättare att få i mig mat redan samma dag som loppet och jag återhämtar mig snabbare än när jag gått helt tom.

Kommentera





Copyright © 2014 Marie Sandberg. Alla rättigheter är reserverade