Nu har jag fått nog!

Börjar med en varning, ni som inte gillar svordomar kan sluta läsa här – jag har ett visst behov av att svära när jag blir upprörd ibland. JAG ÄR SÅ JÄVLA TRÖTT PÅ ALLA SJÄLVUTNÄMNDA EXPERTER PÅ KOST! Ät Brieost eller bacon så mycket ni vill, gå med i Herbalife-sekter eller svält er två dagar i veckan. Gärna för mig, men tryck inte ner det i halsen på mig! Jag känner min kropp! Känner jag att jag inte funkar som det ska tar jag reda på varför och frågar om råd. Frågar jag inte om råd vill jag inte ha dem!

Det är så sjukt mycket folk som har åsikter om vad man ska stoppa i sig, de flesta kallas ”kostexperter” utan att man någonsin får veta vad de egentligen har för utbildning och utifrån vilken evidens de arbetar. Tidningarna är proppfulla med ”artiklar” som till största delen är dold reklam och apropå dold – det finns visst ”dolt” socker i allt. Men vet ni – det finns inga sockerbitar i ett glas juice eller en potatis – det är livsmedel utan tillsatt socker men som naturligt innehåller sockerarter. Men inga sockerbitar. Man kan ju inte utgå ifrån att alla människor har läst på universitet och lärt sig kritiskt granskande och därför tycker jag att det är fult med alla larmrubriker som varnar för diverse farligheter – hur ska man kunna sålla? Det finns naturligtvis inte ett sätt att äta som passar alla eftersom vi har olika gener, arbeten, fysisk aktivitet, sjukdomar och så vidare så varför försöker så många få det att verka så? Jättekul om en ätstörningspatient med kraftig övervikt lyckas ta kontroll över både vikt och hetsätningar med LCHF, men det betyder inte per automatik att alla ätstörningspatienter behandlas fel för att de inte behandlas med LCHF. Jag har varit en ätstörningspatient i massor av år och jag kan ärligt säga att jag aldrig hade blivit frisk utan kolhydrater!

Jonas Colting har ju varit en hel del på tapeten på sistone, jag måste erkänna att jag är dåligt påläst på hans utbildning så om någon har koll kan ni gärna få berätta för mig vilka studier han har genomfört och vilka utbildningar han gått. Hur som helst, att påstå att alla borde träna två gånger dagligen och endast vila när man sover på natten är ingenting annat än ett hån mot alla människor som faktiskt inte får betalt för att simma genom Sverige. De allra flesta människor gör så gott de kan och naturligtvis är det bättre att träna en gång i veckan än inte alls, då ska man inte behöva bli nertryckt i skorna av någon som menar på att det inte finns något annat än att träna 14 gånger per vecka. Väldigt många, faktiskt nästan alla, jobbar med vanliga jobb långa dagar, därefter kanske man faktiskt fokuserar på sina barn. Hur många har tid att genomföra två träningspass per dag?

Jag förstår hans tanke om att ätstörningar inte uppstår av träning, men han tänker för enkelspårigt. Enligt honom är det normalt, inte sjukt, att må dåligt av att inte få träna men det är inte så enkelt. Det har till exempel tagit mig många många år att kunna skilja på vad som är kroppens rörelsebehov och vad som är tvång – ett sätt att dämpa ångest och bara bränna kalorier. Mina långpromenader med kroppen fylld av ångest har varit precis lika självdestruktiva som att inte behålla maten eller att svälta, även om Colting säkert skulle se det som sunt att vilja röra på sig. Det är också så att ett underskott på energi leder till rastlöshet, det är ett arv från när vi var tvungna att gå ut och leta mat för att kroppen var i svält – det är inte ett eftersträvansvärt tillstånd.

Och jag är också fascinerad av att Colting ( han vars idol är en fet alkoholist som behöver dialys för att han simmar i så skitigt vatten – rimmar kanske lite illa med mantrat att man ska unna kroppen att må riktigt bra…) har så fin insikt i alla barnfamiljer. Själv känner jag att begreppet fredagsmys nog inte behöver innebära att alla människor tror att man måste äta chips för att ha det mysigt och trevligt, utan kanske signalerar att det finns saker man inte äter varje dag. Och varför är det ok för att Colting att trycka i sig hela tårtor när han får för sig att han ska gå upp i vikt och simma en hel sommar, men inte ok för familjer att äta popcorn och varva ner på fredagen?

Om tanken är att han ska vara omtänksam och vilja att alla människor ska må bra och vara hälsosamma så tycker jag inte att han lyckas – jag får bara känslan av att han vill visa sin egen förträfflighet. Jag lyssnade på honom i Petra Månströms ”Maratonpodden” och tyckte att han lät riktigt sympatisk och vettig och hade nästan tänkt ge honom en ny chans, men nu har det varit gott om lågvattenmärken den senaste tiden.

Fast nu var inte meningen med det här inlägget att svartmåla en enda person utan att lyfta den här tendensen att allt fler påstår sig veta vad som är det bästa – för alla. Det finns så många människor som varje dag utkämpar en kamp, en kamp som andra inte vet något om. Det kan handla om maten, vikten, familjen, ekonomin, jobbet – vi har ingen aning. De allra flesta människor för nog den här inre kampen, med bättre eller sämre dagar och stunder. Så snälla ni ”experter”, lägg inte sten på börda, tala inte om för alla andra hur de ska leva sina liv. Det finns ett stort problem med övervikt och ”välfärdssjukdomar” idag, men jag tror faktiskt inte att det blir bättre av alla dessa tidningsartiklar som ger folk mer dåligt samvete.

3 kommentarer

  • Johan, 23 maj, 2014

    Du låter arg 😉 Bra skrivet och bra tankar!

  • Jenny Cronholm, 24 maj, 2014

    Du skriver argt och klokt. Jag blir också trött och arg, på alla som berättar vad som är det rätta. På alla som fördömer, alla som vet vad just jag behöver. Jag vet vad jag behöver. Jag vet också vad jag gör för fel! Mitt problem ligger i att jag fortsätter göra alla de där felen som jag ju vet att jag gör. Jag kommer få kämpa hela mitt liv, och förhoppningsvis lyckas jag hålla fast vid en godtagbar balans. Men den måste jag hitta i mig själv. Inte med hjälp av skruttbollar som hittar på vetenskap!!!

  • Emmy, 24 maj, 2014

    Helt rätt Marie! Kan hålla med och förstå dig angående allt i detta inlägg!!

Kommentera

Copyright © 2014 Marie Sandberg. Alla rättigheter är reserverade