Mens, idrott och tjejkroppar #mensendå

Aftonbladets Sportbladet har just nu en artikelserie om kvinnors kroppar och besvär med mensen. De har intervjuat 301 elitidrottande kvinnor om hur deras kroppar påverkas av hormoner och mens. Mycket bra att detta talas om tycker jag! Har läst en del nedlåtande kommentarer till artiklarna och det är synd. Kommentarerna är från både tjejer och killar och jag tycker mig ana en svårighet med att sätta sig in i andras situation eftersom de tjejer som kommenterar negativt inte verkar lida av några som helst problem och därför inte kan förstå varför det hela måste diskuteras. De killar som lämnat trista kommentarer tycker att det inte är något att skriva om, att alla tjejer har mens och alla tävlar mot andra tjejer och att förutsättningarna därför är lika, någon föreslog att det vore bra med en artikelserie om pungkramp istället… 

Jag tycker att det är jättebra att det skrivs om det här! Och för er som inte listat ut än vad detta inlägg kommer att handla om så kan jag varna känsliga läsare nu – det kommer att handla om mens. Om kroppsfunktioner, om hygien och om hormoner. Om blod.

Man blöder när man har mens, men jag vågar påstå att det finns fler problem än själva blodet och just det kanske inte ens alltid är ett problem. Men hur kul är det att vara en 12-årig simmare som måste stå över träningen en vecka i månaden för att man inte klarar av att använda tampong? 

Jag kan tycka att kroppen och hormonerna ställer till det en hel del och dessutom kan rent praktiska detaljer ställa till det. För hur byter man tampong på ett fräscht sätt på en tävlingsplats där det bara finns bajamajor och ingen möjlighet att tvätta händerna varken före eller efter toalettbesöket? Vissa preventivmedel kan minska mensen eller till och med få den att försvinna, men långt ifrån alla mår bra av dessa tillsatta hormoner. Emma Graaf är en av de intervjuade i Sportbladets granskning och hon har även skrivit ett väldigt bra inlägg om detta på sin blogg. Själv är jag rätt säker på att mina p-piller ställde till en hel del problem förra säsongen trots att jag tog dem för att få lite jämnare hormonnivåer och få så mycket PMS. I år slutade jag helt sonika med dem vilket visserligen gör att jag inte har en aning om när jag ska få mens, men jag känner igen mim egen kropp igen. Den här säsongen har jag haft en riktigt bra känsla på i stort sett alla lopp – en slump? Kanske, men jag tror inte det. Men symtomen innan mens är tyvärr samma varken jag äter p-piller eller inte. Huvudvärk, ”tjockkänsla”, dåligt humör, magbesvär, ont i höfter och rygg. Värken försvinner med värktabletter, men det ska man ju verkligen inte ta i samband med träning och tävling! I synnerhet inte Ipren och liknande som kan ställa till trubbel med vätskebalansen och i värsta fall orsaka tillfällig njursvikt och då väljer jag hellre värk i höfterna.

Det dröjer nog innan vi har en bra lösning på problemet, för ett problem är det ju även om det ju såklart är fantastiskt att kvinnors kroppar kan bära barn. Men så länge så kan vi göra mycket genom att vara öppna med detta som faktiskt är naturligt, att prata med våra unga idrottande tjejer om kropp och pubertet, att se till att det inte blir tabu och något äckligt.

Kommentera

Copyright © 2014 Marie Sandberg. Alla rättigheter är reserverade