Lite allmän(triathlon)bildning

Är triathlon = Ironman Hawaii? Ja, många tycks tro det. Eller är triathlon åtminstone att man kör en Ironman? Ja, kanske? Jag blir inte jätteglad när jag tävlat triathlon hela sommaren och folk frågar ”men när var det du skulle köra en riktig triathlon då?”.

Låt mig förklara. Triathlon är en sport, inte en distans. Ni vet, löpning (eller egentligen friidrott) är en sport, distanserna kan vara alltifrån 60 meter och upp till marathon och ultra. I triathlon finns också olika distanser. Jag gissar att folk inte frågar Usain Bolt om när han ska köra ”riktig” löpning och då mena ett marathon, eller klassa Tour de Ski som den enda ”riktiga” skidtävlingen.

Triathlon är en sport som innehåller tre grenar; simning, cykel och löpning, i nyss nämnda ordning. Inom triathlon kan man köra olika distanser, bland annat sprint (750 m simning, 20 km cykel och 5 km löpning), olympisk (dubbla sprintdistanserna) medeldistans (en variant är halv Ironman; 1930 m simning, 90 km cykel och 21 km löpning), långdistans (4000 m simning, 120 km cykel och 30 km löpning) och fulldistans (Ironman; 3860 m simning, 180 km cykel och 42,2 km löpning). Ibland räknas fulldistans som långdistans, det beror lite på var man läser. Det här betyder att både en triathlet som tävlar sprint och en triathlet som tävlar fulldistans kör lika mycket ”riktig” triathlon. Är ni med?

Då kommer vi till Ironman. Ironman är ett varumärke som ordnar egna tävlingar och eget världsmästerskap. Kanske lite typ som om Vasaloppet ordnades på lite olika ställen runt om i världen och där man kunde kvala till världsmästerskapet i Vasaloppet. Sen finns ju internationella triathlonförbundet (ITU) som har mästerskap (bland annat EM och VM) och världscuptävlingar.

Sen är ju Ironmantävlingar lite coola och visst vore det häftigt att kvala till Kona (Hawaii) men man ska vara medveten om vad de olika tävlingarna innebär och jag skulle önska (även om det är för mycket begärt) att även allmänheten hade lite hum om det hela innan de krossar folks stolthet genom att utbrista ”men ska du inte göra en riktig triathlon då?”.

En kommentar

  • PA, 12 oktober, 2015

    inte så konstigt att de inte vet skillnaden kanske..

    Många av motionärerna kör ju de längre sträckorna i Sverige eller har det som mål.

    Kan även vara värt att nämna drafting och non drafting vilket är en stor skillnad

Kommentera

Copyright © 2014 Marie Sandberg. Alla rättigheter är reserverade