Kostschemans vara eller icke vara

Jag har nu lämnat Playitas och landat hemma i den svenska sommaren som visar sig just från sin svenska (varierande) sida. Solen och värmen saknar jag men det var så klart skönt att komma hem till familjen. På väg hem läste jag i ett forum (inte på själva planet alltså, jag är lydig och har flygplansläge på) om kostscheman. Trådstartaren beskrev sitt kostschema och ville veta hur andras såg ut. Det fick mig att fundera lite över kostscheman. För mig är det något man använder som ”medicin” – alltså när man har en sjukdom. Jag hade ett kostschema i flera år när jag var sjuk i ätstörningar. Det hjälpte mig att få i mig den mat jag behövde – men det gav mig också ångest om jag åt något utöver schemat och det lärde mig inte att lyssna på kroppens signaler. Jag kan också tänka mig att man behöver styra upp maten vid till exempel diabetes och efter magsäcksoperationer. Men forumet där tråden fanns är ett träningsforum och vad jag kunde utläsa fanns inga sjukdomar med i diskussionen. Alla får ju såklart göra som de vill och mår bra av, men jag blir ändå lite fundersam. Har folk som tränar mycket scheman för hur de ska äta? Kan tänka mig att det behövs för typ bikinifitness, men uthållighetsidrotter? Jag har hela tiden tänkt att lite grejen när man tränar och tävlar i uthållighetsidrotter är att lära känna sin kropp och tolka kroppens signaler för att kunna prestera optimalt. Att lära sig känna när det behövs energi, att äta lite extra efter ett hårt pass om kroppen ber om det och att lära sig känna när ett träningspass kan ge energi eller när kroppen verkligen behöver vila. Att äta på schema under tävling för att få i sig känns inte som samma sak som att alltid göra det. Men jag vet inte. Vad tycker ni?

Kommentera

Copyright © 2014 Marie Sandberg. Alla rättigheter är reserverade