Hur hinner du allt? Hur orkar du allt?

Ja, rubriken ger exempel på frågor jag får. Ofta. Jag ska börja direkt med att klargöra – det gör jag inte! Orkar och hinner allt alltså. Jag har samma antal timmar på mitt dygn som alla andra och jag har en ork som ibland sinar ganska fort. Det handlar mycket om att välja och välja bort, lyssna på kropp och knopp, vara flexibel och – våga vila! Jag följer två tv-program varje vecka just nu, vill jag se mer får jag välja bort något annat. Min coach skriver vilka pass som är prioriterade varje vecka så att det är lätt att planera om jag bara hinner hälften av passen på grund av föräldramöten, sjuka barn, dansuppvisningar eller kurser på jobbet eller på fritiden. Det är det som måste vara flexibelt i mitt liv. Klart jag kan bli avundsjuk på till exempel Emma Igelström som kan få in 30 timmars träning på Playitas en vecka OCH jobba, men så ser ju inte min vardag och mitt jobb ut. Kanske läser folk min blogg och tycker att jag hinner massor och är lyckligt lottad, men det GÅR inte att gå runt och jämföra sig med andra för man blir bara avundsjuk, stressad eller får skuldkänslor för att man ”kanske borde” en massa saker.

Det är också lätt att pressa in så mycket som möjligt och ”passa på” att till exempel träna om man får en ledig stund. Och det kan man ju absolut göra, om man längtar efter att träna mer. Är man helt utmattad, fysiskt eller mentalt, så kanske det där inställda mötet helt enkelt ska få bli till en timme på soffan, stirrandes i taket. Jag passar på att träna lite extra då och då, om möjligheten ges att vara med på ett roligt pass eller om vädret är härligt. Men jag kan, och vågar, också stryka ett pass för att det går åt för mycket energi för att planera in och genomföra det. Samtidigt är det en balansgång, ibland är ett träningspass precis vad jag behöver när jag känner mig mentalt dränerad. Jag tror man får prova sig fram där, ibland är det uppiggande och ibland behöver man bara få gräva ner sig lite.

Jag försöker skriva min blogg så att den inte ska vara triggande eller stressa andra, men det är förmodligen omöjligt. Så till er som läser och som undrar hur jag hinner och orkar allt – det gör jag inte. Jag prioriterar sömn och skulle aldrig gå upp och träna klockan 04 för det skulle mest vara nedbrytande – för mig! För någon annan funkar det fint.

Men det som gör att jag ändå hinner ganska mycket och inte kör slut på mig är ju flera saker. Till exempel så jobbar jag 75% (vilket min förra terapeut älskar). Jag är också bra på att hitta luckor och planera. Jogga med ett barn till kören, köra backintervaller när hen sjunger och så jogga hem igen. Trainer en eftermiddag när jag är själv med barnen och de vill se på film. En tupplur på soffan mitt på dagen en lördag när barnen är hos kompisar. Sätta en klocka på 20 minuter innan jag får däcka vid TV:n och på de 20 minuterna köra järnet med till exempel tvätten. Man hinner sjukt mycket på 20 minuter och det är en överkomlig tid att tänka sig för att orka komma igång. Blogga när jag sitter på golvet inne hos barnen när de ska somna. Ja, listan kan göras lång.

Men nej, jag orkar inte allt och hinner inte allt. Men jag försöker att lyssna på kroppen, och såklart familjen, och koppla bort det som är stressande – till exempel träningsbloggar där antal timmar, kilometer och andra siffror radas upp.

3 kommentarer

 • Hoffen, 10 november, 2015

  Jag gillar att du är ärlig… Det är inte lätt att hinna med allt utan man får prioritera.. Tack för all inspiration när jag behöver det..

 • Hanna, 13 november, 2015

  Och så har du ju en fantastisk sambo också!!!
  Alla mammor har inte sån tur att ha en så fantastisk man vid sidan!!!
  Kram på dig!

 • Marie Sandberg, 13 november, 2015

  Så är det ju absolut, jag är lyckligt lottad! Kram

Kommentera

Copyright © 2014 Marie Sandberg. Alla rättigheter är reserverade