#fredagsfysförefredagsmys – så mycket frågor…

Mitt flöde svämmar över med ovanstående hashtag på fredagar. Det skapar så mycket frågor hos mig. Jag antar att det är något man slänger sig med för att visa att man inte bara äter chips på fredagar, men vad innebär hashtaggen (har för övrigt googlat hur det stavas i bestämd form…) egentligen? Och hur definierar man fredagsmys? När jag ser taggen tänker jag bara att det innebär att folk menar att det där fredagsmyset är att äta – företrädelsevis något som folk då definierar som ”onyttigt”. Men hur blev det så? Mysigt är väl inte = att äta? I min värld är något mysigt något man gör, till exempel att sitta i ett tält när det regnar, gosa ner sig under en filt i soffan, åka till badhuset med hela familjen eller liknande. Jag tycker även att det är rätt mysigt att sticka ut på en löparrunda en regnig höstkväll eller koppla av i bastun efter ett hårt pass på gymmet. Men nu hör jag folk (oftast barn) säga: ”jag vill ha mys!” och då automatiskt mena att de vill äta godis eller snacks. Jag hör också barn fråga varandra vad de ska till fredagsmys och då är det också det ätbara som menas. Är det inte så att vi gör våra barn en otjänst om vi lär dem att mysa är att äta? Självklart kan man äta något samtidigt som man har mysigt, men att sätta likhetstecken mellan det? Jag känner lite sådär inför det faktiskt. Att jag funderar över det här innebär inte att vi inte brukar äta till exempel chips på fredagskvällar, för det gör vi, men vi kallar inte chipsen för mys.

Spelar det här någon roll? Är det inte strunt samma vad man kallar det? Ja, jag tror faktiskt att det spelar roll. Jag tror att både hashtaggen och det faktum att vi lär våra barn att förknippa till exempel mys eller tröst med att äta riskerar att rubba det naturliga förhållandet till mat och ätande. Naturligtvis inte hos alla, men kanske hos vissa. Hashtaggen visar ju på något sätt på att man måste förtjäna sitt fredagsmys, man måste träna för att få äta chips. I längden blir det ett sätt att skuldbelägga ätandet, man visar på att om man är duktig och tränar så kan man få äta som belöning. Självklart är det bra att röra på sig och träna, det är absolut inte det jag vänder mig mot – det är mer kopplingen mellan det och ätandet jag tror att man ska vara försiktig med. Och varför inte testa att ge fredagsmyset en annan skepnad då och då? Tala om för familjen att idag ska vi åka till badhuset som fredagsmys, bada, bubbla och basta – det blir jättemysigt! Eller spela ett spel? Sen gör det väl inget om det blir en glass i badhuset om man blir sugen på det, men det är inte själva glassen som är myset.

Andra tankar och åsikter om ämnet?

2 kommentarer

  • Titti, 28 januari, 2019

    Vi har fredagsmys.! För oss innenär det middag som Alla andra dagar fast oftast i form av tacos (mysigt att barnen inte gnäller vid matbordet 1 kväll i veckan) och sen sover vi alla i soffan när Talang eller få gärna på fortets vinjett drar igång. Det är mysigt. Sen kan vi äta popcorn en måndag. Det är också mysigt

  • Helena Nimbratt, 28 januari, 2019

    Jag brukar också ifrågasätta detta men när man gräver lite djupare i begreppet så verkar barnen ändå lägga störst vikt vid att familjen samlas, att både mamma och pappa finns på plats i soffan, att sitta nära, att alla är på avspänt humör. Myser!

Kommentera

Copyright © 2014 Marie Sandberg. Alla rättigheter är reserverade