Fredag

Idag är fredag en vilodag. Inte alltid är det så, jag har sällan bestämda vilodagar eftersom jag försöker vara så flexibel som möjligt för att inte min relativt stora träningsmängd ska störa familjerytmen alltför mycket. Jag passar helt enkelt på att träna mer de veckor det passar och vilar när barnen till exempel har tävling eller uppvisning. Och ibland annars också såklart. Idag var en sådan dag, vi köpte lite blommor och frön istället och så har jag hackat upp massor av maskrosor och vunnit över resten av familjen i monstermemory.

Hade jag velat träna idag så hade jag kunnat klämma in det, men jag förstår inte riktigt grejen med att nästan tävla i vem som är ”duktigast” och tränar mest. Idag vilar jag. Punkt.

Det här leder mig lite osökt in på ämnet motivation. Hur motiverar jag mig? Det är lite dubbelt det där. Man kan å ena sidan se på träning som Kalle Zackari Wahlström (från Svett och Etikett) gör – att man inte behöver vara så himla motiverad utan att träning bara är något man gör – som att borsta tänderna. Man håller ju inte på och samlar motivation till tandborstning utan det är något man bara gör. Glömmer man eller inte orkar någon dag så fortsätter man bara dagen därpå igen som om inget hänt.

Å andra sidan så ska det ju vara kul att träna! Jag är inte alltid motiverad till alla pass, men jag har ju en större motivation i mitt tävlande som gör att det blir lättare med de enskilda passen. Jag gillar i grunden min idrott och mitt idrottande och sen får jag se en del ”grispass” som den där tandborstningen…

Jag tror att det är viktigt att fundera på vad man vill och hur man är och mår. För vissa människor är det livsviktigt att lära sig att kunna vila när man känner det och inte hamna i ett tvång där det man håller med blir självdestruktivt, för andra gäller det att kunna ge sig själv en spark i baken för att ta sig iväg på ett pass. Fundera på vem du är, vad du vill med din träning och varför du tränar.

2 kommentarer

  • Annelie, 9 maj, 2015

    Kloka ord! För min del är träningen en del av min vardag och något som har blivit naturligt. Jag följer ett schema men får inte panik om ett pass blir inställt eller om jag får korta ner osv. Försöker lyssna på kroppen och har lärt mig att de dagar (väldigt få) jag absolut inte känner för att träna då behöver kroppen vila. Alla pass är inte roliga men jag gör dom utan att tänka efter. Haha där ljög jag för simningen fuskar jag med hela tiden, tyvärr! Tävlingarna taggar mig oxå då jag älskar att tävla 🙂

  • Hoffen, 10 maj, 2015

    Efter som jag är tävlings människa är det tider som jag tycker är skoj! Jag vill förbättra det som går att förbättra. Jag mår bra av att träna känner mig lite försoffad när jag inte kommer ut på tex 2 dagar. men jag hoppar aldrig över en vilodag utan tar den när jag känner mig sliten. Och då njuter jag av det. Något som jag har kommit fram till är att jag INTE gillar att springa dubbel pass. Jag tappar motivationen på att springa då. Har haft funderingar att skaffa mig en racer så jag hojar istället.

Kommentera





Copyright © 2014 Marie Sandberg. Alla rättigheter är reserverade