Etikett i bloggvärlden?

Jag följer några, inte jättemånga, bloggar – både vardagsbloggar och träningsbloggar. Vissa har en egen hemsida och andra bloggar på en större portal. Det jag kan reagera på är framförallt två saker. Den ena är att många bloggare frekvent väljer att enbart svara på positiva kommentarer som stämmer överens med bloggarens egna åsikter och väljer att ignorera allt annat. Nu menar inte jag att man ska slösa energi på ”troll” och man ska definitivt inte behöva ta hatkommentarer, men om man bloggar om åsikter och ställningstaganden i olika frågor så blir det väldigt platt om man väljer att inte alls svara på frågor. Jag har flera gånger läst kommentarer på bloggar, tyckt att det ska bli intressant att läsa bloggarens svar – bara för att upptäcka att bloggaren svarar på alla kommentarer utom just den. Vad tänker ni andra om det?

Det andra jag reagerat på är att påfallande många bloggare som skriver för större portaler (till exempel Runners Triathlon och Spring.se) bloggar så otroligt sporadiskt. Många gånger har jag lagt till en blogg i favoriter bara för att plocka bort den när jag inser att den uppdateras som bäst någon gång i månaden. Jättetråkigt och så undrar jag om det verkligen gynnar portalerna att ha så passiva bloggare? Samma fenomen finner man hos flera så kallade proffstriathleter, jag trodde kanske att deras sponsorer ställde högre krav än så på synlighet utåt. Själv tröttnar jag på bloggar och hemsidor som uppdateras alltför sällan.

Och för er som läser min blogg: nu har jag velat så länge om hur jag ska svara på kommentarer – om jag ska svara på min egen blogg eller hos den som kommenterat – att det ibland faller bort helt. Därför har jag bestämt att bli konsekvent – jag svarar på era kommentarer i min egen blogg. Förresten är det roligt om fler av er som besöker sidan lämnar ett litet avtryck då och då, det är kul att veta vilka som är inne och kikar.

Idag blev det i alla fall distanspass löpning ute i Julita. Vi hann med passet innan snön gjorde entré men det fanns en snökänsla i luften. Vi var sju stycken och jag var som vanligt enda tjej – inte så konstigt att jag alltid jämför mig killarnas tider… Vi körde lugnt tempo för att kunna köra alla tillsammans och det var trevligt. Min mage skämde inte ut mig, däremot blev jag superkissnödig efter typ en kvart… Då var det tur att vi sprang ganska lugnt för jag behövde inte be de andra vänta på mig utan kunde ganska lätt komma ikapp efter en liten paus. Vi sprang på grusvägar och skogsvägar och jag hade ingen som helst aning om var vi befann oss – men det är jag ju van vid. Vi fick ihop 23 kilometer och det kändes lagom för dagen. Skönt med lugnt tempo för imorgon är det testlopp simning och på tisdag har jag planerat in testlopp halvmara.

Här är hälften av mitt sällskap för dagen

image

Efter passet blev det dusch och bastu i klubbstugan, jag älskar att basta! Jag är inte så förtjust i offentliga duschar och byter oftast bara till torra kläder och duschar hemma efter träningar och lopp (plus att jag avskyr att packa grejor i onödan, och en handduk använd borta är tvätt medan en handduk använd hemma kan användas mer än en gång), men finns det bastu är det en annan sak!

Nu är det sovdags, nu väntar tre arbetsdagar för min del.

10 kommentarer

 • Jill, 27 december, 2015

  Ja, jag läser din blogg och skriver aldrig nåt! 😉
  Då ska jag spana vad du ska köra imorrn – får stå på kanten då förkylningen kommit tillbaka…

 • Marie Sandberg, 28 december, 2015

  Men du brukar ju kommentera IRL

 • Klas, 28 december, 2015

  Tack för fint långpass! Jag ser både lite liten och sliten ut på bilden, men det hör ju till =)

  Heja på, nu blir det vinter, som vi har önskat (?) HURRA!

 • Marie Sandberg, 28 december, 2015

  Tack detsamma!

 • Eva, 28 december, 2015

  Intressant ämne som varit uppe några gånger, och som jag funderat på många gånger. Det diskuteras dock väldigt sällan på bloggar och _aldrig_ på de bloggar det inträffar på. Jag tror de flest bloggare är ganska ytliga och det är sällan man ser några djupare resonemang. Många verkar bara vilja ha käcka, peppande kommentarer och tycker annat är jobbigt.

  Känner till en bloggare som sa att hon inte svarar i mobilen om hon inte känner igen numret, och samma sak verkar hon göra med kommentarerna på sin blogg. Social fobi kombinerat med konflikträdsla skulle jag gissa på. Jag tycker som du att det ger ett rätt trist intryck att bara svara på vissa kommentarer och lämna andra åt sitt öde. Personen som kommenterar har ju gjort sig besväret att skriva nåt, och det borde uppmärksammas, annars blir bloggen mest en egoistisk, enkelriktad kommunikationskanal och personen ifråga borde väl i så fall kanske ta bort kommentarsmöjligheten om man inte är intresserad av en levande diskussion.

  Det skulle vara jätteintressant att få höra av en av dessa bloggare hur de tänker om detta, men hittills har jag aldrig hört dem nämna detta. Nåt som de inte vill diskutera?

 • Marie Sandberg, 28 december, 2015

  Tack för en mycket välskriven kommentar som på pricken sätter ord på mina tankar – roligt att läsa!

 • Patrik Karlsson, 28 december, 2015

  Instämmer i dina tankar. Hyfsat täta uppdateringar är ju rimligt att förvänta sig. För egen del tänder jag av om grammatiken är för dålig.

 • Marie Sandberg, 1 januari, 2016

  Ja, jag tycker också att det är tråkigt att läsa om språk och grammatik är för dåligt.

 • Staffan, 30 december, 2015

  Jag instämmer med dig, tycker bloggar, t ex på Runners World som på sin höjd uppdateras någon gång i månaden, ofta av någon känd löpare blir helt ointressanta.

  Själv har jag ju bloggat i mer än sex år nu och har som regel att alltid besvara kommentarer, t o m i somras när jag i ett par inlägg fick ta rejält med skit och förolämpningar från nättroll om hur dålig löpare och bloggare jag var, kommentarer jag bemötte sakligt på punkt efter punkt, endast ett par av de 8500 kommentarerna som nu finns på min blogg har jag tagit bort för att de varit för grova/för förolämpande.

  När någon tycker annorlunda än jag ser jag det såklart inte som en förolämpning mot mig så länge kommentaren är sakligt formulerad, då kan det ju istället bli mera intressant med flera olika åsikter.

  Jag minns t ex att jag skrev ett inlägg om Maffetone-/lågpulsträning där det blev en lång, men intressant diskussion.

 • Marie Sandberg, 1 januari, 2016

  Jag har också haft ett inlägg som ledde till en diskussion med nära 100 kommentarer på jogg.se. Det var ingenting personligt mot mig utan läsare som diskuterade ämnet jag skrivit om sinsemellan, väldigt intressant och roligt att följa.

Kommentera

Copyright © 2014 Marie Sandberg. Alla rättigheter är reserverade