Årskrönika 2014

År 2014 är till ända, mitt andra år som triahtlet. Tänkte jag skulle sammanfatta året lite, alla känslor, glädje, smärta och annat omtumlande. Om ni blir sugna på att läsa hela racerapporter får ni nog leta er fram för jag kommer nog inte att sitta och länka till respektive händelse. Vad har jag gjort i år då? Eller ja, förra året är det ju nu… Privat var det ett ganska omtumlande år, men det går jag inte närmare på nu. Det som dock står ganska klart är att ju mer gungig tillvaron blir, desto viktigare blir det för mig att hålla fast vid rutiner, träning och planering. Min mindfulness är när jag känner varje muskel i kroppen jobba, när hjärtat slår hårt och fötterna registrerar varje skiftning i underlaget.

marie_sandberg_4_foto_johan_eklöf_webb

Idrottsligt och tävlingsmässigt har jag sprungit ett millopp, en kvartsmara, en halvmara, en mara, Lidingöloppet och några små terränglopp. Jag har åkt Tjejvasan, Vasaloppet och några andra lopp på skidor. Förutom ett miserabelt lopp i en avkortad version av Vansbrosimningen har jag inte ställt upp i några OW-simningar eller cykellopp utan satsat den mesta planeringen och träningen på några triathlontävlingar. Den första var SM i långdistans i Motala, helgen efter midsommar. Väderprognosen inför loppet såg minsta sagt dyster ut och för en gångs skull lyckades tyvärr meteorologerna pricka rätt, jag frös så jag grät och det varmaste den här dagen var vattnet som höll hela 16 grader… Jag fullföljde i alla fall och fick min plats till årets age group-VM  som avgörs på samma banor.

Under sommaren hade jag lite olika problem med mina fötter, strax innan Stockholm Marathon fick jag ont ovanpå en fot och efter Motala blev ena hälsenan inflammerad samtidigt som jag fick ont i utsidan av den andra foten. Det var rätt tråkigt med de krånglande fötterna för även om de flesta krämporna var övergående så krävdes det en eller ett par veckors löpvila för de flesta skadorna och det gjorde att det blev lite hackigt med träning och även återhämtning. Sommaren kom på riktigt och jag började ladda inför SM på medeldistans i Jönköping. Tre dagar innan tävlingen sprang jag in i en sten när jag lekte med mina barn vid badplatsen. Resultatet blev en födelsedag på akuten och en spricka i ett sesamben. Kändes fånigt med en tå, men jag hade verkligen sjukt ont. Besviken så klart, men så lätt tänkte jag inte ge upp. Redan dagen efter kunde jag gå på foten nästan utan att halta och i vart fall utan att gråta av smärta så vi åkte ner till Jönköping som planerat. Foten var ännu något bättre dagen därpå men jag sov med den i högläge och kanske hade det något att göra med nästa steg i oturen som hände på natten då jag gick upp, svimmade, krampade och fick åka ambulans till Ryhov. Efter många noggranna undersökningar kunde det konstateras att det inte var något fel på mig och jag fick tillåtelse att tävla. Genomförde loppet i stekande het sol, men hellre det än att frysa sig blå. I Jönköping gjorde också sjuårige sonen sin triathlondebut.

DSC_0035

wpid-agbkfzxm7lph8f5e3l0ua1b1dnwalwowkptwpgpt0nm.jpg wpid-0b8zyx0uby4s16rxwzwp7x7lw6vxzu1_6so7y2n3d24jd5duekm0uchohhp__y1e1fyuwuqrb5p_mgieekvs90.jpg.jpeg

Jag laddade upp inför Kalmar med att köra Katrineholms egen triathlontävling, en motionssprint som gick av stapeln en strålande vacker kväll med massor av glada människor som åskådare. Det var roligt att få kliva upp överst på prispallen efter ett lopp som jag var väldigt nöjd med.

I mitten på augusti var det så dags att rulla med husvagnen till Kalmar för det stora kraftprovet – en Ironman. Dagarna innan tävlingen hade jag inte ont någonstans, jag kände mig pigg och frisk och väderprognosen såg helt acceptabel ut. Det gjorde att jag blev nojig – något måste väl gå fel? Punka på cykeln under loppet kanske? Magsjuka? Men ingenting gick fel (men det var ju ren tur, massor av andra låg och kräktes istället för att delta) och jag genomförde min första Ironman i sol, regn och blåst och kom i mål på tiden 10,43 – jättenöjd! En helt fantastisk upplevelse som tömde mig på allt, både fysiskt och mentalt. Samma dag kunde jag inte tänka tanken att göra ett liknande lopp igen – två dagar senare anmälde jag mig till årets upplaga.

DSC_0002

Triathlonsäsongen avslutades på Tjörn, en kall och regnig tävlingsdag där jag kände mig lite avslagen – hade inte riktigt samlat ihop tillräcklig tävlingslust efter Kalmar tror jag. Tävlingen gick i alla fall ok och kroppen kändes rätt så pigg. Överlag har kroppen svarat rätt så bra på träningen under året tycker jag, förutom de små tillfälliga skador jag drabbats av. Det är väl egentligen bara Lidingöloppet som gick mindre bra, då kändes kroppen tung och seg. Stockholm Marathon kändes fantastiskt bra trots att jag egentligen hade sprungit för lite långpass innan. Det enda tråkiga var väl att det blev lite knackigt med löpningen under sommaren. Nu under hösten har jag tränat på och det har gått bra, jag känner mig ganska stark. Jag har gjort lite förändringar i kosten och tillföra också lite extra D-vitamin och järn vilket verkar fungera bra.

Jag tror jag har spelat ut precis hela mitt känsloregister under säsongen, det har varit tårar, ilska och besvikelse, beslutsamhet, oro, nervositet, rädsla, glädje, trötthet, lättnad och så en känsla som jag inte riktigt kan sätta ord på men som är den som får mig att hålla på med det här – det är väl kärleken till sporten.

wpid-dsc_0122.jpg

Om vi ska summera i siffror så har jag i år cyklat 350 mil (vilket är för lite, men ändå en bit bättre än förra året), sprungit 142 mil och simmat drygt 24 mil. Utöver detta finns ett antal timmar, skidor, trainer, spinning samt styrketräning med men jag har inte registrerat tiden så noga så någon total tränad tid kan jag inte presentera om någon nu skulle vilja veta, men jag gissar att det rör sig om cirka 400-450 timmar.

Det finns massor av människor som betytt mycket för mig under året såklart. Tänkte först köra en ”ingen nämnd – ingen glömd”, men jag vill nog försöka ge så många som möjligt ett omnämnande. Alla underbara funktionärer på tävlingar och alldeles särskilt alla barn och ungdomar som  lägger ner sin själ i att serva deltagare, den gulliga personalen på Träningskliniken på Tjörn, alla mina grannar och andra människor runt omkring som hejar på mig vid träning och tävling, mina samarbetspartners: Tegelstaden Bygg AB, Katrineholms Kommun, Hyrmaskiner, Björsons Måleri, Sportmagasinet och SA Screen, mina klubbar Katrineholms Simsällskap och Sköldinge IF. Mina cykelkompisar Ingela, Thomas och Siv – jag kanske missar lite information ibland och uttrycker mig lite klumpigt men jag uppskattar er verkligen! Mina andra träningskompisar i och utanför klubbarna, min träningskompis/supporter/konkurrent Anders, mina och Rickards föräldrar som ställer upp med barnvakt och som supportrar, alla er bloggläsare som läser och kommenterar här på bloggen, på jogg.se och på Facebook, mina vänner som inte alls bryr sig om mina resultat utan bara om mig som person, Emmy för att du är du och såklart min sambo och våra barn som står ut med mig. Dessutom så förtjänar personalen på ambulans, akuten, MAVA och klinfys på Ryhov ett hedersomnämnande tillsammans med sjukvårdspersonalen vid målet i Kalmar. Tack för att ni står ut med galna idrottare som plågar sig! Tack allihopa, ni som är nämnda och ni andra som också är viktiga men som jag glömde i den här texten.

Om vi ska återgå till lite mer siffror så kommer ett sammandrag från årets tävlingar här (undantaget skidor som jag räknar till förra skidsäsongen):

Resultat 2014

Lidingöloppet 30 km: 2,19,26 (28:e plats K30)

Tjörn Triathlon 11.3: 4,55,24 (10:e plats seniorklass)

Ironman Kalmar: 10,43 (5:e plats age group, bästa svenska i age group)

Maxi Ica Triathlon Katrineholm (motionssprint): 1,11,31 (1:a)

KK-joggen (kvartsmara): 42,10 (8:e plats, bästa lokala löpare)

Vätter Challenge Triathlon SM HIM: 5,11,33 (12:e plats seniorklass)

Vansbrosimningen (avkortad): 25,40 (125:e plats)

Vättern Triathlon SM långdistans: 7,33,03 (9:e plats seniorklass, kvalat till age group-VM)

Stockholm Marathon: 3,01,03 (27:e plats damklassen, 17:e plats SM i marathon)

Örebro Halvmarathon: 1,27,03 (2:a)

Kumla Stadslopp 10 km: 39,38 (3:a)

Målet för säsongen var personbästa på löpdistanserna halvmaraton, maraton samt Lidingöloppet (LL) och det var bara på LL som jag inte lyckades med det. Jag hade också som mål att hålla mig topp 10 i tävlingsklass på medel- och långdistanstriathlon vilket jag klarade av vid alla tävlingar utom i Jönköping.

Sammantaget är jag väldigt nöjd med min säsong och blickar nu framåt mot 2015. Målen för kommande säsong suger jag lite på för mig själv än så länge…

DSC_0111 DSC_0037

En kommentar

  • Hoffen, 3 januari, 2015

    Vilket otroligt år du har haft! grym inspiration!

Kommentera

Copyright © 2014 Marie Sandberg. Alla rättigheter är reserverade